Parkanon seuran Sara Viitasalolle myönnettiin tammikuun lopussa hapkidon musta vyö. Vyön myönsi SSMHA:n pääkouluttaja Rami Vainionpää (9. dan) muiden kokeen valvojien kanssa valtakunnallisella vyötekniikkaleirillä Porissa.

 

Sara on aloittanut hapkidon harjoittelemisen kahdeksan vuotta sitten ja mukaan on mahtunut paljon unohtumattomia kokemuksia lajin parissa. Alun perin tarkoitus oli osallistua mustan vyön kokeeseen kesäleirillä 2013, jota varten Sara alkoi ahkerasti treenata ja kohottaa kuntoa tammikuussa 2013. Kesän tullessa Sara ei kuitenkaan kokenut vielä olevansa valmis kokeeseen, joten hän otti ehdottomaksi tavoitteekseen suorittaa kokeen tammikuussa 2014. Marraskuussa treeneissä sattui kuitenkin tapaturma, jossa jalkapöytään tuli pieni murtuma. Sara joutui kuukaudeksi sairaslomalle. "Se oli henkisesti todella raskasta", hän kertoo. Heti lääkärin annettua luvan Sara lähti salille ja ennen joulua hölkkääminenkin onnistui. Tammikuussa Sara kävi paitsi kaikissa Parkanon seuran treeneissä, myös Porissa ja Tampereella treenaamassa. Viimeinen viikko ennen koetta ennen koetta meni kevyesti, opiskellen kokeen teoriakysymyksiä varten.

 

"Koe oli valmistautumisesta huolimatta raskas", Sara kuvailee. "Lopun matsiosuudessa en jaksanut enää juuri muuta kuin olla lyötävänä, mutta tahdonvoima auttoi jaksamaan loppuun saakka". Koe kesti viisi tuntia, jotka oli jaettu kahteen osaan. "Sain muistaakseni seitsemän virhettä", Sara kertoo. "Eläydyin siihen tilanteeseen siten, että mun henkeä uhattaisiin ihan oikeasti nyt. Halusin näyttää, että mä kyllä nousen joka kerta vaikka mut kaadettaisiin tai mua sattuisi". Kokeen päätyttyä Sara kertoo olleensa shokissa: "Siinä kun mustavyöläiset tuli kyseleen että mikä on olotila, niin jotenkin vaan oli itkuinen olo. Jotenkin vaan se jännitys purkautui. Oli jotenkin niin helpottunut olo mutta jotenkin niin outo".

 

Seuraavana aamuna ennen leirin alkua kokeen läpäisseiden nimet julistettiin ja Saran nimi oli joukossa, kuten hän oli shokista toivuttuaan ounastellutkin. Mustan vyön koetta Sara pitää mieleenpainuvimpana kokemuksena elämässään ja nähtyä vaivaa sen arvoisena. Muille kokeeseen valmistautujille Sara antaa neuvoksi paitsi harjoitella ahkerasti, myös luottaa itseensä jottei turhia jännitä koetilanteessa. "Kun osaat kaikki tekniikat ja kokeessa vielä näytät, että sulla on asennetta, kaikki menee hyvin", Sara tsemppaa.

 

Sara haluaa kiittää Parkanon seuran valmentajaa Janne Kaunismäkeä kovasta työstä ja avusta sekä Tommi Ylirönniä viime hetken tarkistuksista ja vinkeistä. Erityiskiitoksen ansaitsee lajia myöskin harjoitteleva poikaystävä Mikko. "Varsinkin viikko ennen vyökoetta, kun sain hermoromahduksia ja kaikki oli muka huonosti, hän jaksoi tukea, vaikka itse olisikin ollut väsynyt tai huonolla päällä".